Tratamente de Radioterapie GRATUITE


Prin Decontare Integrală CNAS

Despre radioterapie

Radioterapia utilizează doze mari de radiații pentru a distruge celulele canceroase și pentru a reduce tumorile.

Există două tipuri principale de radioterapie: internă și externă

În cea externă , sursa de iradiere este la distanță de corp, de țintă tumorală. Cea de-a doua formă este brahiterapia. Aici sursele de iradiere se găsesc în tumora sau în proximitatea acesteia, deci în organism. Brahiterapia se folosește pentru tumorile mici, chiar ca unica metodă de tratament. La tumorile mari, la început se folosește radioterapia externă pentru a diminua volumul tumoral, iar apoi brahiterapia.

Comisia oncologică (Tumor Board) stabilește tratamentul de care aveți nevoie în funcție de:

  • Tipul de cancer
  • Dimensiunea tumorii
  • Localizarea tumorii în corp
  • Cât de aproape este tumoarea la țesuturile sănătoase care sunt sensibile la radiații
  • Sănătatea generală și istoricul medical

Radioterapia este folosită atât pentru tratamentul cancerului cât și pentru ameliorarea simptomelor atunci când vindecarea nu este posibilă. Atunci când tratamentele sunt utilizate pentru a ușura simptomele, acestea sunt cunoscute sub numele de tratamente paliative.

În unele cazuri radioterapia poate fi utilizată ca tratament unic, dar, de cele mai multe ori, ea este combinată cu chirurgia, chimioterapia și imunoterapia. Radioterapia poate fi administrată înainte, în timpul său după aceste tratamente pentru a crește șansele de vindecare. Momentul în care se administrează radioterapia depinde de tipul de cancer.

Care sunt tipurile de cancer care folosesc cel mai frecvent radioterapia?

Cele mai frecvente localizări la femei sunt: cancerul de sân, cancerul uterin, iar la bărbați, cancerul de prostată și, bineînțeles, cancerul colo-rectal, cancerul pulmonar. Astea sunt indicațiile cele mai frecvente pentru radioterapie.

Radioterapia este un tratament local, ca atare efectele adverse vor exista la nivelul locului unde se efectuează radioterapia.

Tipuri de tratamente de radioterapie

IMRT (Intensity Modulated Radio Therapy) – Radioterapie cu Intensitate Modulata

Foloseste scanuri 3D ale corpului pentru directionarea fasciculului de radiatii din diverse unghiuri (fixe)

La fiecare dintre aceste unghiuri, intensitatea fasciculului variaza (este modulata) si isi schimba forma pentru a "se mula" pe forma tumorii

Toate aceste variatii ale unghiului si formei fasciculului permit livrarea dozei de radiatii pe fiecare parte a tumorii, minimizand expunea tesuturilor sanatoase din jur.

Rapid Arc sau VMAT (Volumetric Arc Therapy)

Este o forma avansata de IMRT care permite ca doza de radiatii sa fie livrata printr-o singura rotatie de 360 de grade a aparatului

Spre deosebire de IMRT, unde aparatul se roteste in jurul pacientului si se opreste la anumite unghiuri fixe pentru a livra doza, VMAT/RapidArc livreaza doza prescrisa de radiatii, in timpul unei singure rotatii de 360 de grade, de obicei intr-un interval de 2 minute.

VMAT/Rapid Arc foloseste un software special si un accelerator de ultima generatie care permite scurtarea tipului de tratament (de 8 ori mai rapid), crascand confortul pacientului.

IGRT (Image Guided Radiation Therapy)

Este radioterapia ghidata imagistic si se foloseste pentru a confirma pozitia tumorii foarte precis prin utilizarea sistemului de imagistica portala sau a sistemului OBI (Un sistem care preia imagini ale tumorii in cursul tratamentului, imbunatatind pozitionarea tumorii)

Exista de asemenea, un dispozitiv special de imagistica integrat in programele de repozitionare automata si management al miscarii. Acest lucru permite fizicianului sa se asigure ca tratamentul este complet sincronizat cu respiratia pacientului.

Radioterapia 3D Conformationala

Este radioterapia cu fascicul de radiatii ce actioneaza din afara corpului, care are la baza o planificare a tratamentului realizata prin stabilirea setului de fascicule si definirea campurilor de radiatii prin conformarea 3D in vederea obtinerii de doze optime terapeutice in volumul tumoral si a dozelor minime in organele de risc din vecinatate (aceste organe trebuie sa primeasca o doza foarte mica de radiatii).

Radiochirurgie

Radiochirurgia sterotactica este tratamentul radioterapic prin care se administreaza cu foarte mare precizie doze mari de iradiere in volumul tumoral tinta, reducand in acelasi timp doza primita de tesuturile sanatoase din vecinatate.

Termenul de “radiochirurgie” a fost introdus de neurochirurgul suedez Lars Leksell de la Karolinska Institute, pentru a descrie o procedura utilizata pentru a administra doze mari de iradiere intr-o singura sedinta unui volum redus intracranian.

Termenul a fost ales datorita similaritatii acestei tehnici cu neurochirurgia stereotactica. Exista totusi deosebiri fundamentale. SRS nu necesita taierea oaselor craniului si nici anestezie generala, iar pacientii pot parasi spitalul, de obicei, in aceeasi zi in care are loc procedura. In plus, leziuni inaccesibile neurochirurgiei, pot fi tratate prin SRS. Afla mai multe despre radiochirurgie

TrueBeam STx este cea mai revoluționară tehnologie existentă la ora actuală în tratamentul cancerului.

TrueBeam Stx folosește un sistem de control ingenios pentru:

  • Sincronizarea dinamică a imaginilor
  • Poziționarea pacienților
  • Controlarea mișcărilor
  • Aplicarea modulelor de tratament cu radiații
Vezi Informatii despre TrueBeam

Echipa medicala Neolife de Radioterapie