Ce este PET-CT

PET-CT este o tehnica integrata de imagistica medicala. Aceasta combina doua tipuri de scanare: PET (tomografia cu emisie pozitronica) folosita pentru obtinerea de date functionale legate de metabolism si functii celulare si CT (tomografie computerizata) utilizata pentru obtinerea de date anatomice legate de localizarea si raporturile de vecinatate ale patologiei evaluate. Investigatia de tip PET-CT este folosita pentru diagnosticarea, localizarea, identificarea stadiului in care se afla tumora si evaluarea eficientei tratamentului in afec?iunile oncologice. Cu o simpla scanare PET-CT, medicii pot detecta eventualele metastaze, dimensiunile si numarul acestora, fapt care ajuta semnificativ in tratamentul pacientului.

Ce fel de pregatire necesita examinarea PET-CT

Cu 24 de ore inainte de examinare trebuie evitat efortul fizic intens. Examinarea se efectueaza pe nemancate (ultima masa trebuie sa fie cu cel putin 6 ore inainte de examinare). Se poate bea apa. Pacientii cu diabet vor lua un mic dejun normal si doza uzuala de insulina si /sau medicamente, in asa fel incat sa aiba o glicemie in limite normale la momentul scanarii.

Cum se efectueaza si cat dureaza PET-CT

Se incepe prin injectarea intravenoasa a unei substante usor radioactive, numita F18-FDG (fluor 18 - fluorodeoxiglucoza). Apoi pacientul , stand intins linistit intr-o camera, timp de aproximativ 45-60 minute. Se continua cu scanarea propriu-zisa PET-CT, care va dura in total 45-60 minute. in timpul acestei scanari este posibil sa mai fie necesara injectarea unei substante pentru examenul CT (substanta de contrast).

Toata procedura dureaza aproximativ 2 ore.

Exista efecte adverse sau riscuri la investigarea PET-CT

Din cate se cunoaste, investigatia PET-CT nu este periculoasa.

Investigarea PET-CT in sarcina si alaptare:

Daca sunteti sau credeti ca sunteti insarcinata, trebuie sa comunicati acest lucru inainte de injectare. Daca alaptati, va rugam sa discutati acest lucru cu medicul de specialitate.

Cat de repede se poate relua activitatea dupa un PET-CT?

Deoarece doza de radioactivitate injectata este foarte mica, activitatea poate fi reluata imediat dupa parasirea centrului.

Care sunt beneficiile efectuarii unui PET-CT?

Beneficiile unei scanari PET-CT sunt numeroase. Aceasta investigatie este indeosebi utila in patologia tumorala, unde ofera avantajul unui diagnostic precoce, de mare acurate?e, care permite stadializarea precisa a bolii si conduce planificarea tratamentului. De exemplu, acest tip de examen imagistic poate detecta tumori de pana la 6 mm marime (in stadiu incipient), precum si recidive sau metastaze. De asemenea, deoarece este compusa din doua investigatii (PET si CT), economiseste timpul si deplasarile pacientului, combinand in acelasi timp avantajele diagnostice ale acestor metode.

Decontare PET-CT

La clinica Neolife Iasi investigatiile PET-CT se pot efectua cu plata sau decontate prin programul de la CNAS Bucuresti.

Decontarea examinarii PET/CT in cadrul Sistemului Asigurarilor Sociale de Sanatate este posibila daca pacientul se incadreaza in unul din criteriile de eligibilitate prezentate pe site-ul CNAS.

Echipa Medicala PET CT Neolife Iasi