Ce este Hematologia?

Hematologia este ramura medicinei interne care se ocupă cu sângele, organele care îl produc și bolile acestuia. Hematologia include studiul etiologiei, diagnosticării, tratării, identificării posibilelor complicații și profilaxiei bolilor sangvine.

Patru domenii majore de studiu în cadrul hematologiei includ hemoglobinopatia, malignitățile hematologice, anemia și coagulopatia. Zona malignităților hematologice se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul cancerelor măduvei osoase, a sângelui și a ganglionilor limfatici.

Mielomul este un tip de malignitate hematologică, împreună cu leucemia și limfomul.

Alte afecțiuni tratate de un hematolog includ tromboembolism arterial sau tromboza venoasă profundă. Bolile hematologice pot fi grupate în afecțiuni benigne sau maligne. Afecțiunile hematologice benigne cum sunt anemia, hemofilia, trombopenia autoimună, necesită o urmărire atentă și de lungă durată și impun tratamente pe termen îndelungat. Afecțiunile hematologice maligne, de obicei sunt cu un debut brusc, cu o evoluție rapidă și, nediagnosticate la timp, pot fi fatale, cum este de exemplu leucemia acută.

Hematologia oncologică este o ramură a hematologiei care studiază bolile maligne - leucemiile acute, limfoamele, sindroamele mielodisplazice sau mieloproliferative și multe altele.

Sângele este un țesut lichid care reprezintă 6-8 % din greutatea corporală.Componentele sângelui sunt: elemente figurate(celule funcționale mature) și plasma sanguină(mediul lichid în care circulă elementele figurate). Există trei tipuri de elemente figurate, ele reprezentând 45% din volumul sangvin:

  • globulele roșii(hematii sau eritrocite)
  • globulele albe( leucocitele)
  • plachetele sangvine( trombocitele)

Echipa medicala Neolife de Hematologie