Tratamente oncologice la Neolife Iasi - Chimioterapie

Chimioterapia

Chimioterapia este o parte componenta a tratamentului cancerului si consta in administrarea de medicamente, numite citostatice, cu scopul de a opri diviziunea celulara si a distruge celulele canceroase. Chimioterapia are ca scop prevenirea multiplicării celulelor canceroase, invaziei şi metastazării acestora.

Este indicată ca tratament iniţial, indiferent de stadiu, tratament neoadjuvant (precede tratamentul local) sau de consolidare (după tratamentul local chirurgical sau radioterapic).

Poate fi şi tratament paliativ, pentru creşterea calităţii vieţii sau uneori pentru prelungirea vieţii în formele avansate de boală.

Cum functioneaza chimioterapia?

Celulele normale se dezvolta si mor intr-un mod bine stabilit si controlat de organism. Cancerul survine cand celulele devin anormale si continua sa se divida dezordonat si necontrolat, formand mai multe celule. Citostacele distrug celulele canceroase orpindu-le dezvoltarea si multiplicarea inunul sau mai multe momente ale ciclului lor de dezvoltare. Deoarece unele medicamente sunt mai eficiente administrate impreuna decat separat, deseori tratamentul consta in administrarea mai multor chimioterapice.

Chimioterapia poate fi utilizată ca metoda unica pentru a trata cancerul sau impreuna cu alte tratamente, cum ar fi chirurgia sau radioterapia.

Depinzând de tipul de cancer şi stadiul său de evoluţie, chimioterapia poate fi folosită pentru:

  • Vindecarea cancerului
  • Stoparea extinderii cancerului
  • Încetinirea evoluţiei cancerului
  • Distrugerea celulelor canceroase care s-au extins în alte zone decât în tumora originală
  • Eliminarea simptomelor cauzate de cancer

Chimioterapia sistemica se administreaza pe cale orala sau prin injectare in vena sau in muschi, medicamentele ajung astfel incirculatia sangvina si distrug celulele canceroase din intreg organismul. Cand chimioterapia este plasata direct in maduva spinarii, intr-un organ, in interiorul abdomenului, medicamentele actioneaza in special pe celulele canceroase din acea zona (chimioterapie regionala). Modul de administrare si tipul chimioterapiei folosite, depinde de stadiul si tipul tumorii care trebuie tratata.

Efectele secundare pot fi imediate (la 12-14 zile după administrare, fiind reversibile) sau tardive. Pot apărea toxicitate hematologică, digestivă, pulmonară, urinară, dermatologică, neurologică, cardiacă, renală, asupra sistemului imun şi neoplazii induse de chimioterapie.

Echipa medicala Neolife de Chimioterapie